12 Aralık 2016 Pazartesi

Google Dart Programlama Dili Nedir?


Google 2016 yılında, Dart adını verdiği yeni programlama dili ile WEB sorunlarına başlı başına bir çözüm getirmek için büyük ve hummalı bir çalışma başlattı.

Google Dart, daha iyi performans, büyük ölçekli projeler için daha kolay biçimde işlenme yeteneği ve daha iyi güvenlik özellikleri sunarken; bir yandan da elimize geçen notlara göre dilin gelişimiyle çözülemeyen JavaScript sorunlarını çözmek için tasarlanmıştır.

Google, Dart olmayan tarayıcılar ile uyumluluk için, anında ECMAScript 3 Dart derleyen çapraz derleyici sunacak.




DART Nedir?







Dart, Google tarafından oluşturulan yeni bir Web programlama dilidir. JavaScript’i daha da ileriye götürmek ve gerekirse tamamen JavaScript’in yerini almak için nesne merkezli olarak tasarlanmıştır. Dart web için programlamayı daha da kolaylaştırmak için sınıf tabanlı olarak oluşturulmuştur.



Dart Tutulacak mı?

Google’a gore JavaScript ikinci kalitede bir uygulama. JavaScript’in eksik yönlerine rağmen Dart bu kafa kafaya giden yarışmada iyi kurulmuş ve köklü bir programlama dili ile mücadele ediyor. Google ona karşı iddiaya giremeyeceğim teknoloji dünyasında dev bir canavardır. Eğer Dart’i JavaScript’ten çok yüksek seviyede oluşturmayı başarırlarsa, bütün web dünyasına bu yeni programlama dili ile ulaşacak ve yeni bir uçuşa hazırlanacaklardır.


Farkı Ne?


Diğer kodlama dillerinden ayrılan özellikleri arasında öne çıkan özellik, sağlam ve esnek bir programlama dili olması geliyor. Ayrıca web uygulamaları geliştirme konusunda sağladığı kolaylık Google’dan Lars Bak tarafından açıklandı. Yazılan kodları cep telefonlarından sunuculara kadar pek çok platformda çalıştırmak mümkün olacak.

Dart’i JavaScript’ten Ayıran Özellikler Nelerdir?

İki programlama dilinin farklarına rağmen Google, Dart’ı JavaScript programcılarına alıştırmak için elinden geleni yaptı. Google programcıları Dart’ın Programlama kolaylığı, güvenlik gücü, ölçeklendirme etkinliği alanlarında üstün olacağını belirtti.

Dart’ın Faydası Ne Olacak?

→ Sağlam ve esnek bir programlama dilidir.

→ web uygulamaları geliştiren geliştiricilerin işini kolaylaştıracak.

→ Cep telefonlarından sunuculara kadar bütün platformlarda çalışabilecek.

→ Dart ile programlanacak uygulamalar Java gibi bir sanal makinede çalışabilecek.




Dezavantajı yok mu?


Dart’ın diğer platformlarla etkileşimi bir avantaj olsa da yeni çıkan ve geliştirilen programlama dilinin bazı dezavantajları da var. Bunlardan en önemlisi programlama dilleri arasında alternatiflerinin olması.


Diğer bir dezavantaj ise, tarayıcılar tarafından sağlanan destek. Chrome, Google’un olduğu için bu desteği sağlayacaktır. Mozilla Firefox ve Opera’nın da bu desteği sağlayacağı tahmin edilebilir, fakat yaygın olarak kullanılan İnternet Explorer’ın Google ile süren rekabeti neticesinde bu desteği verip vermeyeceği tartışılabilir.


Dart JavaScriprt’e Rakip


Google’ın bu dili JavaScriprt’e rakip olarak çıkarmasındaki neden ise şirket içerisinden sızan bir e-postaya göre JavaScripty’in birçok eksiğinin yer alması ve bu eksikliklerin güncellemeler ile düzeltilebilecek düzeyde olmaması. Öte yandan uzmanlar Dart’a çok şans veriyorlar. Dilin Java ve C#’a benzerliği yüzünden öğrenilmesinin de kolay olacağının altı çiziliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder